Öne Çıkan Yayın

Uyku Rutuni

Merhabalar Uzun zamandır herkesin sorduğu beklenen yazı uyku rutuni, Öncelikle burada yazacaklarım püf noktaları ve rutunin özeti nite...

30 Mayıs 2016 Pazartesi

ŞİŞLİ ORGANİK (EKOLOJİK) PAZARI



Merhabalar,



Son zamanlarda sağlıklı yaşam için trend hala gelmiş organik ürünlerin satıldığı Türkiyenin ilk organik pazarından bahsetmek istiyorum.

Öncelikle bir ürünün organik olması için o ürünün organik sertifikası olması gerekiyor. Bu sertifikada öyle yoldan geçen herkese verilmiyor şartları var. Peki nedir bu organik tarım. Organik tarım tam anlamıyla ;

Organik tarım(Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım);tarımsal ilaç,suni gübre,hormon,antibiyotik ve zararlı gıda katkı maddeleri gibi uygulamaları yasaklayan,üretimden tüketime her aşaması kontrollü,doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemidir.



Organik tarım (Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım);ekolojik dengenin korunması,her türlü bitkisel,hayvansal ve su ürünleri üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi veya temini ,orman ve doğal alanlardan organik tarım ilkelerine uygun olarak ürün toplanması ,bu ürünlerin işlenmesi,ambalajlanması,etiketlenmesi,depolanması,taşınması,pazarlanması,kontrolü,sertifikalandırılması ve denetimini amaçlayan,çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern tarımsal üretim tekniklerini kullanmayı kabul eden ,her aşaması kontrollü,kayıtlı ve sertifikalı bir üretim şeklidir.


Organik tarım(Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım);ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği amaçlayan,toprak verimliliğini,çevrenin korunmasını ve gıda güvenliğini esas alan bir tarımsal üretim sistemidir.

Tüm bu ifadeler ışığında Organik-Ekolojik-Biyolojik Tarım;kimyasal gübre ve pestisit gibi yapay dış girdileri kullanmaksızın,sürdürülebilir verimliliğe dayalı,çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden ,toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan sertifikalı bir üretim şeklidir.


Organik sertifikası almak içinde


http://www.bahcedenorganik.com/p/organik-urun-setifikasi-nedir-nasil-alinir ilgili linkten detayları öğrenebilirsiniz.
 Ülkemizde birçok markette ve birçok internet sitesinde organik ürünleri çok kolay bir şekilde bulabilirisiniz.

Gelelim biz asıl konumuza:)


Şişlideki pazar Buğday derneği tarafından organize edilen Türkiyenin ilk ekolojik pazarı. Cumartesi günleri Şişlideki Bomonti bira fabrikasının arkasındaki pazar yerinde kuruluyor. Pazara girmek için mutlaka organik sertifikası şartı aranıyor ve sık sık pazarda ürünler kontrol ediliyor. Pazar İstanbul da ki en büyük organik pazar.


Bebeğimizin katı gıdaya geçişinde her anne baba gibi olabildiğince ve gücümüz yettiğince herşeyin en doğalını bulmak için bu pazara yolumuz düştü. Pazarda sebze, meyve çeşitlerinden, süt ürünlerine, kozmetikten, temizlik maddelere kadar bir çok ürün satılıyor. Satıcıların hepsiyle tek tek muhabbet edip ürünler hakkında bilgi alabiliyorsunuz. Fiyatlara gelince bazı ürünler elbette ki normal pazara göre pahalı, ama bazı ürünler kafa kafaya diyebilirim. Örneğin muz 7 lira, yumurta 75 kuruş. 3 litre süt 13 tl. Pazardan bir ürün alıp tattığınızda gerçekten aradaki farka değdiğini ve bu zamana kadar ne yediğinizi sorgulamaya başlıyorsunuz. Buğday derneğinin istanbulun bir çok köşesinde kurduğu ekolojik pazarlar mevcut. Bu pazarlara derneğin sitesinden ulaşabilirsiniz.


 Ülkemizin maddi durumunu düşündüğümüzde tabiyki bu pazardan herkes alışveriş yapamaz ama en azından küçük bebeklerimize her şeyden tadımlık alabilir ve 20 tl gibi bir ücretle o hafta çocuğunuza ilaçsız, zararlı kimyasallar kullanılmamış doğal ürünler alabilirsiniz.

Yolunuz düşerse gözlemelerden de yemeyi ihmal etmeyin:)





Kalın sağlıcakla.
 
 
 

 

 

Hiç yorum yok: