Öne Çıkan Yayın

Uyku Rutuni

Merhabalar Uzun zamandır herkesin sorduğu beklenen yazı uyku rutuni, Öncelikle burada yazacaklarım püf noktaları ve rutunin özeti nite...

2 Ağustos 2016 Salı

KATI GIDAYA GEÇİŞ BLW YÖNTEMİ

Merhaba,

Baby Led Weaning (BLW) yöntemi nedir?



Bu yöntem katı gıdaya geçen bebeklerin ebeveynlerinin yardımı olmadan, tamamen kontrolün kendilerinde olduğu, istediği kadar yediği, isterse yemediği parmak boyutunda yiyeceklerin buharda, fırında vb yöntemlerle pişirilerek sunulduğu bir yöntemdir. Bu yöntemde cam rende, bulamaç, püre gibi klasik beslenme şekilleri yoktur. Bu yöntem sayesinde bebeğin el becerileri yükselir, kendi kendine çiğnemeyi öğrenir, yemek seçmez, özgüveni artar. Bu yöntemin detayları hakkında internetten binlerce yazı mevcut. Youtube üzerinden de  videoları bulabilirsiniz.

Gelelim bu yöntemi bizim nasıl uyguladığımıza. Bence bu yöntem hem bebeğe hem de kendinize bir nevi yatırımdır. Çevrenizde elinde kaşıkla çocuğunu beslemeye çalışan, yok uçak geldi, elinde telefon veya tabletle türlü şekillere giren birçok kişi görürsünüz. Bu yöntemde bunların hepsini bebek kendisi yapıyor. Evet yanlış duymadınız küçücük bebek sizin gibi yiyor ve içiyor. Çoğunuz öyle şey mi olur el kadar bebek nasıl kendi kendine yer içer diyebilirsiniz. Elbette bu hemen ilk ayda olmuyor. Fakat sabırla devam ettiğinizde 1-2 aydan sonra bebeğinizi kendi kendine yemek yediğine şahit olabilirsiniz. Yöntem çok basit sadece biraz uğraş istiyor.

Öncelikle bu yöntemi uygulamak istiyorsanız BLW hakkında yayınlanan tek kitap " o tabak bitecek mi?" okumanızı tavsiye ederim. Sosyal medyada facebook ve instagramdan Blw Türkiye kapalı grubuna üye olarak tariflerden, yöntem ile ilgili tüm bilgilere sahip olabilirsiniz. Yakında grubu yöneten adminler de konu ile ilgili bir kitap çıkartacaklar.

Bu yöntemi uygulamaya karar verdiyseniz size gerekli olanlar
  • Mama sandalyesi (ikea antilop)
  • Buhar aparatı
  • Önlük
Biz bana göre bu yöntemin temizlik bölümünü %90 seviyesinde kurtaran tidytot diye bir aparat aldık(googledan araştırabilirsiniz)

Şimdi bu yöntemi nasıl uyguladığımız anlatalım. Öncelikle bebeğinizin gerçek olarak 6 aylık olması gerekiyor. Yani 40. haftadan erken doğduysa bu süreyi de 6 ayın üzerine ekliyoruz. Bebeğimizin dik bir şekilde destekli veya desteksiz durabiliyor olması gerekir. ilk 45 gün sadece tadım günleri var.
Nedir bu tadım günleri. Blw Türkiyenin sitesin de bebekler için hangi besinin hangi aya uygun olacağı şeklinde hazırlanan bir liste mevcut.  Bu listeden 15 adet besin seçiyorsunuz. Öncelik sebzeler sonra meyve ve en son süt ürünleri. Sonra her ürünü 3 er gün olmak üzere tek tek bebeğinize veriyorsunuz. Burada ki amaç hem bebeğin aldığı besine alerjisi olup olmadığını anlamak (3 gün kuralı) hem de bebeğin yediği her besinin tadını anlaması( bu bulamaçta imkansız) İlk 45 gün adı üstünde tadım günleri bebeğiniz sadece tadıyor bu sürede yemeyebilir, atabilir kesinlikle müdahale etmiyorsunuz. Emiyorsa anne sütü emmiyorsa formül mamaya aynı miktarda devam ediyoruz. Bebek ana besini yine sütten alıyor. Tattığı besinlerden değil. Bu zamanla yer değiştiriyor. Besinleri buharda haşlayabiliyorsunuz yada fırında yumuşatıyorsunuz. Bebeğim yiyebilir mi, boğazında kalır mı diye korkmayın. Kurallara uyarsanız klasik yöntemden daha az riski var. İlk haftadan sonra bebeğinizin gelişimine göre Blwye adapte süresi belli oluyor. Bazı bebekler hemen adapte olurken bazıları daha geç olabiliyor. Yöntemi uygularken en büyük düşmanınız çevre ve büyükler oluyor ne yazık ki. Klasik yöntemlerle büyüyen bir toplumumuz olduğu için, doktorlar dahil öyle şey mi olur, bebek doymaz, boğulur, aç kalır tarzı vb şeklinde türlü türlü söylem çıkıyor. Benim size tavsiyem yöntemi çok iyi inceleyin ve mutlaka uygulayın. Şu an bizim bebeğimiz 9 aylık beraber kahvaltı yapabiliyoruz. Emin olun bu bile bu yöntem için yeter. Aşağıda size belirttiğim tabloyu da ekliyorum. Hazırlayan Blw Türkiye grubuna şimdiden teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok: